maandag, februari 26, 2007

Self-fulfilling Prophecy

Afgelopen vrijdag even de gedachten verzetten op de bank met de krant. Helaas, de NRC heeft een verdiepingsartikel over de krapte in de arbeidsmarkt. Dit keer kwam de financiële dienstverlening aan bod en konden natuurlijk de accountantskantoren niet achterblijven. Ik verbaas mij erover dat bedrijven zo openlijk omgaan met arbeidsmarktprobleem. Afgelopen week kwam Berk nog uitgebreid aan het woord in Het Financieele Dagblad. Er zat volgens mij ook een klein foutje in het artikel, dat sprak over 225 nieuwe mensen die in dienst waren getreden; in totaal goed voor 65 fte. Okee, ik weet dat parttime werken in is, maar dit is wel een hele hoge factor.

Natuurlijk, het is gelijk een vorm van reclame, want je kan een van je enthousiaste medewerkers aan het woord laten die het natuurlijk bij jouw kantoor fantastisch vindt. Maar aan de andere kant, iedere sollicitant weet dat je een enorm gebrek hebt aan personeel en zal zijn eisen alleen nog maar naar boven bijstellen. In het artikel van Berk kwamen natuurlijk een aantal oud-Big 4 mensen aan het woord die bij Berk wel de ruimte hadden gekregen. In de NRC een jonge fiscaliste die het natuurlijk verschrikkelijk naar haar zin had en nog tal van ontwikkelingsmogelijkheden zag. Zullen we haar in de toekomst tegenkomen in een advertentie van Berk als ze inmiddels een betere work life balance wil?

En zo houden we de carrousel in stand, nemen de Big 4-kantoren weer mensen aan als ze aan de achterkant verliezen en deze worden weer keurig opgevangen door de kleinere kantoren. Het aanbod wordt echter steeds schaarser, de moderne sollicitant mondiger en dus moeten we inmiddels omkijken naar mensen met vreemde studies. Alle mogelijke varianten hebben we al uit de monden van de voorzitters van de grote kantoren kunnen horen; van psycholoog tot aan theoloog. Je moet wat als je een ‘oom’ of ‘ist’ niet meer kan bekoren. Vraag is echter of we dan wel op de goede weg zijn? Is het beroep niet meer aantrekkelijk genoeg? Ik lees de laatste tijd veel over de y- en de x-generatie die nu actief de arbeidsmarkt bestormen. Dat moet ook wel, want de babyboomers zijn allemaal bezig met hun exit-strategie. Maar de nieuwe spelers hebben een andere set normen en waarden waar het gaat om hun arbeidsinzet. Gek eigenlijk, want het zijn toch de kinderen van diegenen die nu de markt verlaten.

Die andere set normen en waarden is wel belangrijk als je mensen wilt aantrekken. De nieuwe generatie gaat niet meer voor het grote geld, de snelle leaseauto en de laptop. Die worden gewoon al vanzelfsprekend geacht. Waar ze dan wel voor gaan? Voor een baan waarin je je kan ontwikkelen, waarin je kan groeien en waar ze een nieuw interessant netwerk van nieuwe vrienden kunnen krijgen. Althans, dat zegt de theorie. De komende weken ga ik veel jonge mensen spreken en eens kijken of de theorie klopt.

vrijdag, februari 23, 2007

Best of Breed of liever niet

Voor mij ligt de concept Accountancynieuws, vandaag zit hij bij u in de post. Erg leuk artikel van ex-conculega Jan Jacobs. Hij verlost ons van de zeer oude discussie Best of Breed versus geïntegreerd. Helemaal mee eens Jan, die discussie is zo erg uit de vorige eeuw. Nee, we zijn helemaal Web 2.0, of moet ik eigenlijk zeggen Web 2.1, want 2.0 is eigenlijk alweer zo verschrikkelijk passé. We zijn nu wel een beetje aan het ICT oude wijven Jan, want ik ben bang dat de meeste accountants niet eens weten wat Web 2.0 is. Okee, de donkere zijde van Second Life is inmiddels behandeld in Twee Vandaag en de meeste nette managementbladen hebben inmiddels wel iets gemeld over de nieuwe Internet Tsunami die Web 2.0 heet.

Om het maar even eenvoudig uit te leggen: dit Weblog is 2.0. Waarom? De leverancier blogger levert alleen de infrastructuur en ik zorg zelf voor de content. In Web 2.0-taal is dit dus Wicki. Het hebben van dit Blog kost mij dus geen geld, alleen een paar uurtjes per week om mijn mening op te schrijven. Ik zou er ook voor kunnen kiezen om advertenties te plaatsen, maar dat wil ik zelf niet. Wat u inmiddels aan de rechterzijde ziet, is dat ik ook een tag cloud heb toegevoegd en enkele koppelingen ten behoeve van RSS feeds.


Wat RSS feeds zijn heb ik ooit al een keer uitgelegd. De plaatjes die u op het weblog ziet, staan weer op een gratis site waar je met anderen foto’s kunt delen. En als u de site bezoekt, worden de statistieken automatisch bijgewerkt, ook dat is gratis. Wie verdient er dan geld in deze wereld? Ik weet het niet, maar het lijkt mij dat er ergens toch een verdienmodel moet zitten.

Waarom is Web 2.0 dan toch interessant voor ondernemingen? Omdat de technologie van die in Web 2.0 de toekomst van het Internet gaan bepalen. .Net en Java zorgen ervoor dat u het Internet steeds vaker als een applicatie ervaart en niet meer als die statische webpagina van enkele jaren geleden. Zonder deze technologie was bijvoorbeeld Internetboekhouden niet mogelijk geweest. Ook duik ik ergens de komende weken Second Life in en gaan we het eerste virtuele accountantskantoor oprichten en kijken hoe we de virtuele Linden $ kunnen controleren.

donderdag, februari 15, 2007

St. Valentine in Paris

Sorry lezers voor het uitblijven van mijn log. Ik had een leuke klaarstaan over Youp van het Hek. Maar Jan Wietsma was mij voor. Er zijn maar weinig bloggers in de accountancy, maar we zitten elkaar nu al in de weg.

Ik schrijf dit weblog in de Thalys, onderweg terug uit Parijs. Ik sprak vroeger altijd over de Thalies maar het is dus Thalis. Jammer dat we in Nederland en een groot deel van België nog steeds in een sukkeldraf gaan en dat na Brussel pas echt het gas erop gaat.

Mocht u denken: ‘Wat een romantische jongen is die Fouk’, dan moet ik u teleurstellen; ik was op congres in de stad der liefde, maar mijn geliefde was gewoon thuis. Laat ik dan maar mijn liefde voor haar ook via mijn blog blijken: ‘Schat, ik hou van je’.

In Parijs was ik op het Alcatel Lucent forum kijken naar Voice over IP (VoIP)-oplossingen. De telefoniewereld is snel aan het veranderen. Telefonie wordt een onderdeel van uw Desktop of van Outlook. Microsoft heeft dat onlangs ook al laten zien. Leuk was dat tijdens de Keynote ook Robert Tucker sprak over innovatie. Zijn stelling: neem de tijd voor innovatie. Hij vroeg zijn publiek wie wel eens een goed idee krijgt tijdens het douchen? Iedereen toch wel! Maar er zijn er maar weinig die ook echt iets met dat idee doen. Misschien een aardige gedachte voor morgenochtend als u onder de douche vandaan komt. Enige tijd geleden werd ik benaderd door een student die een scriptie ging schrijven over innovatie in de accountancy. ‘Moet je als accountant in een wereld die zo sterk gedomineerd wordt door wet- en regelgeving wel willen innoveren?’. Ik vind dat maar een rare stelling; natuurlijk moet je innoveren. Lever je titel bijvoorbeeld in en ervaar hoeveel vrijer je bent als je geen accountant meer bent, dat is ook innovatie hoor!
Tucker geeft ook aan dat je niet bang moet zijn om fouten te maken. Een aantal goede ideeën blijken dat later toch niet te zijn. Neem je verlies en ga weer door; dat noemen we ondernemen. Goede ideeën moeten door een organisatie beloond worden, ook als ze uiteindelijk niets opleveren of niet haalbaar blijken.

woensdag, februari 07, 2007

De aarde is vierkant

Lange tijd heeft Thomas Friedman ons doen geloven dat de aarde plat is. Friedman doelde hierbij dat door de globalisering en de voortschrijdende informatietechnologie de aarde steeds kleiner wordt. Goederen komen eigenlijk alleen nog exclusief uit het Verre Oosten en informatie heeft al helemaal geen barrières meer. Afgelopen vrijdag was ik in België op bezoek bij een accountant die een groot gedeelte van zijn invoerwerk in India laat verrichten. De facturen worden gescand en vervolgens, voorzien van een deadline, doorgezet naar India. Daar voert men de facturen in tegen een tarief van 15 euro per uur, waarbij een garantie wordt afgegeven van minimaal 60 facturen per uur. Ik denk dat wij in Nederland niet meer aan dit tarief kunnen tippen. Oh ja, voordat ik het vergeet, de mensen werken wel 10 uur per dag, 6 dagen per week. Hij is echter geen uitzondering meer, ik hoor dat inmiddels ook een aantal Nederlandse accountants offshoren.

Vorig jaar sprak Jan Wietsma mij al eens aan of ik niet iets voelde voor een studiereis naar India, Kuala Lumpur en China, om in levende lijve de globalisering onder ogen te zien. Inmiddels wordt dit idee omgezet naar realiteit en ligt het in ons voornemen om nog dit jaar een studiereis te organiseren voor accountants die geïnteresseerd zijn in offshoring. Als het programma meer concreet is, komen we daar uiteraard uitgebreid op terug. Ben wel blij dat ik dagvoorzitter ben van het seminar ‘Etiquette in China’ van de Kamer van Koophandel Rotterdam, kan ik vast oefenen aan de Chinese gewoontes, zoals boeren en slurpen tijdens een diner.

Maar, zoals de titel al verraadde, is de aarde niet plat maar vierkant. Althans, volgens een recent rapport van de topman van Accenture: ‘the four polar World’. Door de globalisering zijn er nu immers vier belangrijke ‘polen’ of ontwikkelingen die de wereld de komende jaren sterk zullen beïnvloeden. Dat zijn:

  1. menselijk talent; schrik niet, die komt in steeds minder mate uit de westerse wereld;

  2. de weg van het geld; geldstromen verschuiven van West naar Oost. Wie had ooit gedacht dat een bedrijf uit India Corus over zou kunnen nemen? Ik denk dat Corus nog maar het begin is;

  3. de strijd om grondstoffen, de nieuwe economieën hebben een onbaatzuchtige behoefte aan grondstoffen;

  4. de nieuwe consument, met meer rijkdom in de zich ontwikkelende landen ontstaan er ook grote groepen consumenten.

Kortom, grote uitdagingen en gelukkig ziet het rapport van Accenture het ook als uitdagingen. Veel negatiever is bijvoorbeeld het boek ‘The Coming China Wars’ van Peter Navarro. In dit boek beschrijft Navarro China als een land dat vervuilt, politieke spelletjes speelt om aan grondstoffen te komen en daarbij bewust dictaturen steunt, die alle grondstoffen opmaakt. Kortom, heel negatief en naarmate ik het boek verder lees, word ik ook steeds kwader, omdat mijns inziens Navarro misschien eerst eens goed de recente geschiedenis van zijn eigen Verenigde Staten moet lezen. China volgt misschien alleen maar een slecht voorbeeld. Ik blijf de wereld wat zonniger zien, ik verwacht inderdaad een wereld met meerdere polen en dus wat minder macht voor de oude grootmachten en wat meer voor de nieuwe grootmachten. Europa kan daar van profiteren, net als we al honderden jaren hebben gedaan.


vrijdag, februari 02, 2007

Hasta la Vista Baby

Ben vandaag multitasking thuis aan het werken. Dat betekent overigens niet dat ik zowel aan het werk ben als dat ik ook nog privé-verplichtingen heb. Nee, ik zit met mijn neus diep in een service level agreement (SLA) en daarvoor werk ik op twee computers tegelijkertijd. Op de een zit ik dan te typen en op de ander zoek ik dingen op, zonder telkens van scherm te hoeven wisselen. Op de zaak kregen we van de week een 30 inch scherm binnen, misschien moet ik die wel thuis nemen. Hoewel tegen mijn principes, kijk ik toch nog snel even in mijn mail en lees een alleraardigst bedankje van een collega die al 25 jaar bij de zaak zit en schrijft dat hij nog iedere dag nieuwe uitdagingen vindt. Knap, ik hoop dat ik dat in de toekomst ook nog eens op dit weblog kan schrijven.

Mijn oudste zoon komt net uit school en volgens hem ben ik nu echt aan Vista toe, maar de berichten in de media stemmen mij nog niet gerust. Nog maar even wachten op service pack 1. De beste grap van deze week was toch wel van Fokke en Sukke.






Thuis werken doe ik meestal voor de rust, maar ik was even vergeten dat de buren vandaag begonnen met een dakopbouw. Dan maar een koptelefoon op met leuke muziek en ondertussen gewoon doorwerken. Vanavond begin ik aan mijn bijdrage voor Accountancynieuws van volgende week. Het verhaal zit al in mijn hoofd en zal gaan over verwenklanten. Lees volgende week mijn bijdrage en u weet hoe het zit. Veel mensen vragen wel eens hoe het mij lukt om iedere twee weken weer een artikel te schrijven. Dat is niet zo moeilijk; het is vooral iedere dag je oren en ogen open houden. Het kan een uitspraak zijn van iemand, zoals met verwenklanten, of een artikel in een blad, iets op de radio of televisie of een (goed) boek. Voor het artikel verwenklanten gebruik ik onder andere de boeken van David Maister en het net verschenen boekje “No Budget Marketing” van Jos Burgers.

Mocht dat allemaal niet helpen dan heeft de redactie soms ook nog verzoeknummers. Dan belt Frans met de vraag of ik iets wil schrijven over het een of ander. Uiteindelijk gaat dan de fantasie speken en dan ontstaat meestal in de auto vanzelf een idee dat zich veelal in één avond vormt tot het artikel dat u leest. Maar het kan ook anders; ik ben nog wel eens dagvoorzitter bij de Kamer van Koophandel in Rotterdam. Een aantal seminars heb ik al vaker voorgezeten en daar werk ik met zeer ervaren sprekers, zoals bijvoorbeeld Jo Weerts. Bij Jo moet je eigenlijk altijd goed opletten omdat hij altijd wel een nieuwe grap of nieuw trucje heeft, maar als dagvoorzitter kan ik dan rustig in de tussentijd nog wel wat woorden op papier krijgen. Zeg maar ook weer multitasking.

En dan is het gewoon even doortikken tot we aan de 1200 tot 1500 woorden zijn en deze opsturen aan Annemarie, die zeer punctueel weer mijn Foukiaans vertaalt naar algemeen beschaafd Nederlands. Het mag best een keer gezegd worden, Annemarie is een van de pareltjes van Accountancynieuws en ik denk dat ik dan voor de hele redactie spreek.

Denkt u nu ‘Ik zou ook wel eens wat willen schrijven voor Accountancynieuws’, schroomt u dan niet. Wanneer ik bijvoorbeeld studenten spreek die bezig zijn met hun scriptie vraag ik ze altijd om hun scriptie aan te bieden in de vorm van een artikel. Helaas gebeurt dat nog te weinig. Ik denk dat het goed is voor accountants om ook artikelen te schrijven; niet alleen het cijferwerk maar ook proza is belangrijk.

Nu weer verder met mijn SLA, ik hoor de potten en pannen beneden, het voordeel van thuiswerken, geen file.

Volgende keer……. De aarde is vierkant.

Partem disputando

Partem disputando

Graece suscipit