donderdag, april 24, 2008

Life Hacking: Fingertips


Ik heb u al eens kennis laten maken met het begrip life hacking. De komende tijd ga ik op mijn weblog enkele life hacks met u delen. Dus naast de Accountancynieuws, de tussendoortjes nu ook life hacks. Vandaag de eerste met een programmaatje genaamd Fingertips. Hoe start u Word op? Gaat u dan ook met de muis naar start, klikt erop, klik op Word, of nog erger, klik op alle programma’s, klik op microsoft office, klik op Word en Word wordt geopend. Met Fingertips roept u Fingertips op met een sneltoets: alt+` (meest linkertoets voor de 1), daarna tikt uw eigen gedefinieerde code in en Word start op. Op mijn PC is dat dus alt+` +w+enter. Maar er is meer mogelijk met Fingertips, bijvoorbeeld in combinatie met outlook. Een mailtje aan mijn secretaresse is alt+`mn. Fingertips start dan automatisch outlook op, en creëert een nieuwe mail met als gedresseerde mijn secretaresse. Alt+`mnk zou dan een standaard mailtje kunnen zijn waarin ik haar vraag om koffie te halen. Aangezien het koffieapparaat bij mij voor de deur staat, is dat een overbodig mailtje.
Fingertips kan werken met vrije invoer. Stel, u bent bezig een verhaal te typen en een cliënt belt u met een vraag. U wilt de vraag toevoegen aan uw taken. Met Fingertips alt+`+tsk+ de tekst van het bericht, bijvoorbeeld: beantwoorden vraag van de heer de Witt. Fingertips maakt deze taak met deze naam aan. Sluit ik het commando met een ; dan sluit hij de boel direct ook weer af en wordt ik niet afgeleid van een programma dat op mijn scherm staat.

Ik werk zelf nu een kleine twee weken met Fingertips. Het is even wennen, maar ik heb wel het idee dat ik veel sneller werk. Tot slot biedt Fingertips de mogelijkheid om door middel van afkortingen teksten weer te geven. Voorbeeld ik tik mvg in en dit wordt automatisch vertaald in ‘met vriendelijke groet’. De hoeveelheid tekst is niet gelimiteerd: rbw is bijvoorbeeld ‘routebeschrijving Wageningen’ en bestaat uit een volledige routebeschrijving naar ons kantoor.
Interesse? http://www.getfingertips.com/

zondag, april 20, 2008

Accountancynieuws 8: Het was een rare week


Sorry mensen, dat mijn blog er op vrijdag niet was. Ik had pech donderdagavond. Na de altijd spannende en gezellige redactievergadering van Accountancynieuws trof ik mijn auto zonder achterruit aan in de parkeergarage waar ik hem enkele uren daarvoor nog had achtergelaten. U snapt het al, laptop (die ik overigens anders altijd bij mij heb) eruit gejat. Waarschuwing aan u allen: hoe kort uw uitstapje ook is, neem altijd uw laptop mee. En het was eigenlijk vorige week al zo’n rare week. Dinsdag een bezoek aan ons kantoor in Leeuwarden. Half acht vertrokken en om kwart voor tien was ik Utrecht voorbij. Kwart over elf eindelijk in Leeuwarden. Totaal op deze dag 6 uur in de auto doorgebracht. Daarmee kom ik vanzelf bij mijn artikel in Accountancynieuws over het nieuwe werken. We moeten met zijn allen echt slimmer gaan werken, want anders zitten we meer in de auto dan op de weg. Ik steun het initiatief van RABO, ANWB en NS die willen proberen om op 9 oktober een filevrije dag te veroorzaken. Door thuis te werken, telefonisch te vergaderen en goed na te denken over de vervoerssoort die je kiest.

Dat heb ik woensdag maar eens in de praktijk gebracht. Terwijl Accountancy Nederland zich richtte op de opening door Hare Majesteit van het pand van het NIVRA, mocht ik ’s ochtends voor de accountants het nieuwe pand van Unit4 inluiden met een presentatie. Normaal voor mij een kwartiertje rijden, nu toch maar 11 minuten gelopen en 5 minuten in de trein gezeten. Dat ga ik dus maar vaker doen. Moraal van mijn verhaal bij Unit4 was dat accountants zo verschrikkelijk veel op elkaar lijken en ze misschien moeten kiezen voor een meer unieke strategie. Dit is, zeg maar, de gedachte van de blauwe oceaan strategie. Maar om dit toe te kunnen passen, moet je creatief en innovatief zijn en ik zeg het maar zoals het is: dat zijn geen excellente eigenschappen van onze beroepsgroep. Ik was dan ook blij dat voor mij trendwatcher Rob Cremers sprak en die heeft, als je er goed over nadenkt, een steengoed verhaal. Heel kort samengevat: ‘Mensen, de wereld is enorm aan het veranderen en als we ons niet aanpassen, gaat het niet goed.’ Creativiteit en innovatie zijn ook bij hem kernwoorden.

Donderdag ben ik naar Lifehacking Academy geweest. Nee, dat is niet een of andere duistere bijeenkomst van hackers. Lifehacking is een beweging die probeert een antwoord te vinden op onze steeds toenemende informatiemaatschappij. De term life hack staat voor het verzinnen van trucjes om sneller informatie te verzamelen en te verwerken. Even een leuk voorbeeldje: twee jaar geleden moest ik een assessment doen voor mijn huidige baan. Een van de testjes was het brievenbakje, een nog steeds bestaande favoriet bij veel assessmentbureaus. Je krijgt een aantal stukken en de mededeling dat je niemand kan bereiken. Hoe werk je dan die stukken af? Eigenlijk een heel gekke test, want tegenwoordig is niemand meer niet te bereiken. Eigenlijk zou men veel beter kunnen testen met een volle e-mailbak en de mededeling dat iedereen bereikbaar is; dan gaat het pas echt om het filteren van de juiste zaken en de vraag met welk communicatiemiddel je wie gaat benaderen. De komende weken zal ik een aantal life hacks met u gaan doornemen die ik inmiddels zelf toepas.

Iets wat ik totaal niet begreep, was overigens een groep twitteraars. Maar ik denk dat ik eerst moet uitleggen wat twitteren is. Twitteren is – zeg maar – sms’en via het internet. Je laat weten aan je vrienden wat je aan het doen bent of hoe je je voelt. Maar er zijn mensen die doodleuk tijdens een presentatie van iemand continu aan het twitteren zijn. Het zal wel aan mijn leeftijd liggen, maar ik snap daar de lol niet van. Zeker niet omdat ik kwam om efficiënter te leren werken, daar past volgens mij geen getwitter bij.

Terug naar mijn tijdelijk laptoploze bestaan. Dat kost je bijna een hele vrijdag om weer alles op orde te krijgen, te beginnen met het laten repareren van je raam en het doen van aangifte. Er is slechts een kleine troost; de Iliad die ook in de tas zat, is inmiddels via het internet uitgeschakeld en zal het ook nooit meer doen. Moet je maar met je poten van mijn spullen afblijven.

Rest mij nog een ding, en dat is te reageren op de reactie van Frank Jonker van CreAim. Frank was het niet eens met mij om het voorstel van Gerard Bottemanne te ondersteunen. Ik ben het eens met de hoofdlijnen zoals Frank die schetst in zijn commentaar. XBRL, of eigenlijk E-Reporting zoals ik het recentelijk heb genoemd, komt er echt aan! Daar twijfel ik geen seconde aan en ik heb afgelopen dinsdag aan een grote groep accountants nog meegedeeld dat E-Reporting nu echt wel op het actielijstje moet komen. Echter, wat ik wel sympathiek vind van het voorstel van Gerard is dat hij het snel succesvol wil laten zijn op één deelgebied, namelijk de deponering van jaarrekeningen. Persoonlijk zou ik dat gezien de komst van de Samenvalwet misschien wel willen combineren tot een deponering en indiening van de winstaangifte. Wat ik echter ook weer lees, is dat XBRL ook geschikt gemaakt is voor de aangifte OB, LB en de eerstedagsmelding. Laten dat nu dingen zijn die we al doen en die al goed lopen; laten we deze zaken dus gewoon met rust laten. Ondertussen heeft de XBRL-gemeenschap al weer iets nieuws gevonden, namelijk: de bankentaxonomie en de koppeling met Basel II.

STOP. Focus nu op één ding en maak het succesvol en pak dan de rest aan. Frank, dat is niet kritisch en negatief, dat heet opbouwende kritiek.
De accountantswereld heeft in de afgelopen jaren heel veel veranderingen over zich uitgestort gekregen en door de enorme spanning op de arbeidsmarkt komt uit veel organisaties stoom. Toon de accountant in concrete casussen waar de besparingen van E-Reporting kunnen zitten, help hem waar het hem het meeste pijn doet. Heel veel dingen doen we al en we doen ze ook goed. Moet je dan altijd op dezelfde schoenen blijven lopen? Nee. Maar je moet ze niet vervangen door nieuwe als de oude nog niet versleten zijn.
Kortom, het is tijd om concreet te worden; focus op één deelgebied, dat is altijd makkelijker dan de wereld te willen veranderen.

woensdag, april 16, 2008

Presentatie Unit4 Software Valley



Fouk's presentatie op Software Valley

dinsdag, april 15, 2008

Reactie: “XBRL geeft Nederland concurrentievoordeel” (door Frank Jonker van CreAim)

Frank Jonker reageert op mijn weblog en artikel over XBRL. Hij is het niet eens met de oproep van Gerard Bottemanne, die ik in mijn weblog ondersteun. Hier de tekst van Frank. Mijn reactie volgt in de loop van de week.

Al lang wordt gesproken over de komst van XBRL. Bijna 10 jaar geleden werd XBRL in Nederland geïntroduceerd. Daarna is door insiders vaak gezegd dat het snel zou komen en dat hierdoor veel zou gaan veranderen. De overheid gebruikt XBRL zelfs als drager voor administratieve lastenverlichting. Toch wordt XBRL in de praktijk nauwelijks gebruikt. Hoe dan dat? Dreigt XBRL al voor de bloei te verwelken?

Neen. XBRL komt absoluut binnenkort tot bloei. Momenteel zit XBRL zit in de laatste fase van de voorbereiding. Toezichthouders, overheidsorganisaties, vooruitstrevende accountants en softwareleveranciers zijn intensief bezig met de praktische invulling van het werken met XBRL. Hier merken afwachtende accountants en softwareleveranciers, laat staan ondernemers en journalisten niets van. Deze laatste fase is van groot belang: wetgeving moet worden aangepast, de infrastructuur en de software moet worden getest, werkprocessen moeten worden heringericht, (algemene) voorwaarden dienen te worden aangepast. Tenslotte zullen klanten moeten worden geïnformeerd over de komende veranderingen.

“Had dit niet sneller gekund?”, hoor ik u zeggen. Ik denk het niet. De mobiele telefoon en de platte TV hebben ook jaren nodig gehad om door te breken. Standaardisatie was in beide gevallen het toverwoord. XBRL is aardig complex. Hiervoor zijn specialisten nodig, die nauwelijks aanwezig waren. Inmiddels is gebleken dat de toezichthouders, overheidsorganisaties en een aantal vooruitstrevende softwareleveranciers hun werk goed hebben gedaan. Jaarrekeningen uitwisselen (inclusief deponeren) met XBRL is zeer eenvoudig en uiterst effectief. Zonder enige twijfel gaat dit beter en sneller dan de pdf versie, laat staan de papieren werkwijze. Het indienen van OB-, ICL-, LA- en weekaangiften in XBRL is gebruikersvriendelijk en geeft meer zekerheid dan het indienen van XML berichten via de huidige elektronische brievenbus van de Belastingdienst (het verouderde BAPI kanaal)”. Eindelijk kunnen ondernemers hun CBS verplichtingen op een efficiënte wijze nakomen. Dit is nu allemaal al mogelijk.

“En welke softwareleveranciers en accountants zijn er dan klaar voor?”, schrijft een onderzoeksjournalist recentelijk triomfantelijk in een cynisch commentaar. Mijn wedervraag is: welke accountants hadden in 1990 een mobiele telefoon, e-mail of een platte televisie? Vast wel een groepje ‘excentriekelingen’. Rond 1990 gaf ik als jong manager bij KPMG op de vrijdag les aan de Universiteit van Groningen (het vak controleleer). Samen met mijn hoogleraar, en vennoot bij KPMG, reden wij vanaf Noord-Holland naar Groningen. Deze partner had een autotelefoon (ATF). Onderweg werden een aantal zakelijke telefoontjes gepleegd. Niet altijd lukte het, want de telefoon had lang niet overal bereik. Op kantoor werd door de andere vennoten denigrerend gesproken over het bijzondere (bel)gedrag van deze partner. “ Is er in Groningen soms geen telefoon”, “ben jij onmisbaar, kunnen ze niet een uurtje zonder je”, “ben jij soms belangrijker dan wij”, waren nog de vriendelijkste uitspraken. De kosten van de telefoon mocht hij in eerste instantie niet declareren, het was immers een privé speeltje…

Het is heel gemakkelijk om kritisch en negatief te zijn. Waar Nederland echter veel meer aan heeft zijn innoverende ondernemers. Mensen die (vaak eigen) geld, tijd en energie stoppen in nieuwe producten, nieuwe diensten. We hebben behoefte aan ambtenaren en politici die een visie hebben, hun nek durven uit te steken en goede plannen daadwerkelijk uitvoeren. En we hebben behoefte aan accountants die het elke dag beter, efficiënter en effectiever willen doen. Daar heeft Nederland wat aan.

Drs. Frank J. Jonker RA (1962) is sinds 2000 CEO van CreAim B.V.
Sinds 1999 is Jonker actief betrokken bij ontwikkelingen op het gebied van standard business reporting (XBRL).
CreAim is specialist op het gebied van XBRL en levert diensten aan toonaangevende accountantsorganisaties.

donderdag, april 10, 2008

Tussendoortje: Wiki's Waarheid



Bij het VPRO-programma Tegenlicht was er gisteravond een leuke documentaire over Web 2.0 en en Wikipedia. De kernvraag: ‘Wat is de waarde van Web 2.0 en geeft Wikipedia de waarheid’? Voor- en tegenstanders kwamen aan het woord. Mijn persoonlijke mening: wat is de waarheid? Moet je altijd de specialist zijn om de waarheid te vertellen? Dagelijks horen wij zogenaamde specialisten op radio en tv de grootste onzin uitkramen. Aan de andere kant: moet iedereen dan de waarheid bewerken? Dit is in ieder geval een aanzet om hier eens over door te denken. De aflevering is vanaf nu ook online te zien (lang leve Web 2.0!).

donderdag, april 03, 2008

Accountancynieuws 7: De digitale hogesnelheidslijn


Deze week in Accountancynieuws praat ik weer eens een keer over XBRL. Het is overigens de laatste keer dat ik over XBRL schrijf, want voortaan noem ik het E-Reporting. Waarom? Omdat XBRL iets technisch is en dat is niet sexy. U vraagt zich toch ook niet af hoe SMTP, UMTS, GSM en GPS werken? De leverancier heeft daar gewoon iets omheen gebouwd. Dus laten we dat nu snel met E-Reporting ook gaan doen. Begin mei is er in Eindhoven een groot internationaal congres en laten we dan eens aan de wereld tonen dat we in Nederland best wel innovatief bezig zijn. Zet E-reporting dan vast bij u op de agenda voor implementatie dit najaar, zodat we volgend jaar in een keer gebruik kunnen maken van de nieuwe technologie.

Onderzoeker Gerard Bottemanne kwam met het voorstel om ons voorlopig te richten op aanlevering bij de KvK en om de Belastingdienst (mede vanwege de ICT-problemen) voorlopig even met rust te laten. Vind ik op zich een prima voorstel. Focus heet dat in goed Nederlands, en dan schiet het meestel wel lekker op.

Kortom, met E-Reporting komen we in de volgende niet technische fase en dan moeten we als beroepsgroep natuurlijk ook snel een knoop doorhakken over de accountantsverklaring bij een XBRL-, (oeps!) bij een E-Jaarrekening (nee, dat noemen we dus ook geen instance document meer) en de wijze waarop we deze ondertekenen.

Daarnaast maak ik mij zorgen over de rol van accountants bij digitaal factureren. In mijn artikel geef ik een korte beschouwing van wat digitaal factureren is. Tijdens een groot symposium vorige week ben ik in ieder geval maar heel weinig accountants tegengekomen. Of ze moeten zich goed vermomd hebben. Met digitale facturering wordt een aanzienlijke informatiestroom omgezet van papier naar digitaal. Wat betekent dat nu voor onze controleaanpak? Wat zijn de fiscale gevolgen? Wat betekent dat voor onze administratieve dienstverlening? Net de hele boel geoutsourcet naar India? Dat is jammer, want met de verdere digitalisering wordt India misschien wel overbodig. Of ga ik allemaal wat te snel voor u? Innovatie: het blijft leuk.

Tussendoortje: Een nieuwe gadget


Hij is binnen, mijn eigen Iliad van het Nederlandse Irex. Misschien heeft u de afgelopen weken in de NRC wel de advertenties zien staan rondom de nieuwe digitale versie van de krant. Om die te kunnen lezen, heb je dus een Iliad nodig; een zogenaamde e-bookreader. Daarmee kan je digitaal boeken, de krant en pdf’jes lezen. Hij beschikt daarvoor over een heel speciaal beeldscherm, of beter gesteld: een digitaal papieren vlak. Dat maakt dat hij even prettig leest als gewoon papier en hij is een stuk handzamer dan de krant. Dus voortaan heb ik iedere dag om drie uur de krant, waar ook ter wereld, want de Iliad beschikt over draadloos internet. En voortaan neem ik in het weekend geen stapels papier meer mee naar huis maar lees ik die gewoon in mijn Iliad in. En ik verheug me al op de vakantie; gewoon een hele stapel boeken mee en niet meer belemmerd worden door de omvang van mijn koffer. Binnenkort meer!

Partem disputando

Partem disputando

Graece suscipit