Natuurlijk ga ik in op de tussenrapportage van de AFM; 80% van de kantoren krijgt niet of pas na verbetering een vergunning. Dat valt vies tegen. Het gerucht ging al wat langer rond en in mijn artikel in Accountancynieuws van deze week loop ik dus vast wat op de zaken vooruit. Er is ook veel verwarring omdat een positieve toetsing door SRA, CTK of RvT niet betekent dat automatisch een vergunning wordt verstrekt. Erger nog, door de tegenvallende resultaten heeft de AFM besloten om meer kantoren te bezoeken. Duidelijk is wel dat SRA, CTK en RvT de toetsingscriteria zullen (moeten) aanscherpen als ze dadelijk willen toetsen namens de AFM.
De 89 kantoren zitten ook in grote spanning, want wordt het groen, oranje of toch rood? De eerste kantoren zullen inmiddels wel onderzocht hebben wat de mogelijkheden van beroep en bezwaar zijn. Volgens de NOvAA wordt er streng getoetst en van het NIVRA hebben we nog geen reactie gezien. Belangrijk is dat we dit resultaat niet gaan bagatelliseren, maar dat we kritisch naar ons zelf kijken. Hebben we te makkelijk gedacht over het aanvragen van de vergunning? Hebben we onze schouders opgehaald toen alle deskundigen riepen dat dit een verzwaring zou zijn? Dachten we misschien dat de soep niet zo heet gegeten zou worden en het in de praktijk allemaal wel zou meevallen? Dat is niet zo, de WTA betekent een aanzienlijke verzwaring van de formele vereisten aan een controle waarbij geldt dat als u het niet aan het papier heeft toevertrouwd, dat het dan ook niet heeft plaatsgevonden.
De komende tijd richt de AFM haar pijlen op de OOB-kantoren. Is het daar beter of kunnen we daar een 80/20-verhouding aantreffen, dan kan de term Big 4 definitief de geschiedenisboeken in. Of zal het bij de grote vier toch een stuk beter zijn en kunnen zij probleemloos over naar een vergunning? Hopelijk rapporteert de AFM dan ook zo open als op dit moment.
Hoe het nu verder moet? Ik denk eerst maar eens een kritische zelfanalyse en mentale ondersteuning voor diegenen die een rode brief hebben gekregen. Ik denk wel dat NIVRA, NOvAA en SRA met een nog intensiever programma moeten komen om de leden die toch voor een vergunning gaan nog beter te ondersteunen. Gebeurt dit niet, dan ben ik van mening dat de kantoren met op termijn minder dan 25 wettelijke controles dit niet vol kunnen houden omdat het simpelweg niet meer rendabel is.
Sterkte in de strijd.
0 reacties:
Een reactie posten