Ik las een aardig artikel van Nart Wielard, over creativiteit bij accountants die nodig is om in de toekomst hun toegevoegde waarde te kunnen blijven aantonen. Het artikel stond in All Mazars, het personeelsblad van Mazars. Nu moet u niet denken dat alle accountantskantoren spontaan hun personeelsblad aan mij opsturen. Nee, ik had een klein interview gegeven aan het blad. Wat is mijn visie is op het huidige beleid van Mazars en daarom heb ik een “bewijsexemplaar”gekregen. Dat interview leverde natuurlijk intern nogal wat discussie op. Moet ik wel adviezen geven aan een van onze conculega’s? Aan de andere kant ,we raken elkaar nauwelijks.
Maar terug naar het artikel van Nart, de accountancywereld is in beweging; fusies, overnames, outsourcing, offshoring, WTA, en online dienstverlening zijn zo maar een paar thema’s. Nart stelt dat accountants de komende tijd creatief moeten zijn om, binnen de nieuwe verhoudingen die ontstaan, hun toegevoegde waarde aan te tonen. Creativiteit is echter niet iets wat echt bij onze beroepsgroep past, de term creatieve accountant heeft zelfs een beetje een negatieve bijklank.
Ook in het Financieel Dagblad is deze zomer veel aandacht voor creativiteit, de krant voert zelf een creativiteitsonderzoek uit. Door middel van een groot aantal vragen wordt gekeken of je creatief bent. Uiteindelijk, ergens in september ontvang ik de uitkomst, ben ik benieuwd of ik mijzelf creatief mag noemen. Misschien is het aardig om dit onderzoek eens onder accountants uit te voeren. Het onderzoek kent ook een aantal open vragen. Een van die vragen is: wat versta je onder creativiteit? Ja, daar moet je even over nadenken. Ik heb geantwoord: het vermogen om je aan te passen aan de steeds veranderende omgeving. Amerikanen spreken vaak over ecosystem wanneer ze omgeving bedoelen. Eigenlijk is dat ook een betere benaming. Omgeving heeft iets afstandelijks, iets wat we niet kunnen beïnvloeden, ecosystem is iets waar we deel van uitmaken waar we invloed op kunnen uitoefenen.
Ons ecosysteem is de afgelopen jaren sterk veranderd. Ik heb het gevoel dat we als beroep steeds achter de feiten aan lopen, waardoor we zelf niet de regie hebben. En hoe dat komt? Omdat we de veranderingen niet zien aankomen, omdat we als beroepsgroep bang zijn voor veranderingen of omdat we niet creatief genoeg zijn om een antwoord te vinden. En als je uiteindelijk niet verandert in het veranderende ecosysteem dan wordt je een dinosaurus en sterf je uit. Ben ik weer eens wat te cru in mijn bewoordingen, zal het allemaal niet zo een vaart lopen?
Oké, dan even een anekdotisch voorbeeld. Bent u al met vakantie geweest? Zijn de foto’s een beetje leuk geworden? Of laat u ze niet meer afdrukken en bekijkt u ze gewoon op de televisie. U heeft natuurlijk een digitale camera, enig idee hoelang wij al digitaal fotograferen? Het is nu een kleine 5 jaar betaalbaar. Heeft u enig idee waar enkele grote merken zijn gebleven? Precies, die bestaan niet meer. Fuji, Kodak en Konica, allemaal hebben ze moeten saneren. Afgelopen week kreeg ik op marktplaats een Zenza Bronica Ertsi aangeboden voor 225 euro. Vroeger droomde ik van een dergelijke camera, maar helaas onbetaalbaar en nu zijn ze voor een habbekrats te koop. Digitale camera’s dalen in de eerste maanden ongeveer met 50% in prijs.
Kortom het ecosysteem kan daadwerkelijk veranderen. Alleen de bedrijven die dit voorzagen zijn de dans ontsprongen en hebben het vandaag de dag misschien wel makkelijker met minder spelers in de markt.
Terug naar de accountancy, blijven we stil zitten en laten we alles over ons heen komen? Of worden we creatiever en alerter en zien we veranderingen als een uitdaging? En uitdagingen hebben we zat. En kom nu niet met zo’n dooddoener van ‘daar richten we wel een werkgroep voor op,’ dat is niet creatief. Open een weblog op het intranet van het kantoor en laat mensen daar vrij met elkaar discussiëren. Ga met een aantal jonge mensen de hei op en laat ze discussiëren over het beroep, het kantoor en kijk wat daar uit komt. Bedenk tijdens de eerstvolgende vennotenvergadering eens hoe uw ergste concurrent eruit zou zien.
Dit is voorlopig even mijn laatste blog in verband met de zomervakantie. Maar wees niet bang, tijdens mijn vakantie maak ik plaats voor "zomergasten". Vanaf maandag leest u hier alles over.
1 reacties:
mooie weblog wederom! Ik ben benieuwd naar de gastschrijvers en hun input. Gaat accountancy echt veranderen? Ik weet het niet. Ik denk dat de kerntaak 'assurance provider' wel blijft. Vorm en inhoud hiervan is de vraag. In de toekomst alleen IT auditors benodigd?
Een reactie posten