dinsdag, januari 29, 2008

Super CRM







Ik ben een gelukkig mens, want al onze vestigingen zijn over naar het nieuwe CRM-systeem. Maar nu begint de uitdaging om dit systeem up-to-date te houden. Immers, klanten en relaties verhuizen, contactpersonen veranderen van functie, locatie, e-mailadres, noem het maar op. Grote vraag is dan ook: wie mag de gegevens onderhouden? En gebeurt dat dan wel weer uniform en worden alle gegevens correct ingevoerd? Anders gesteld: vandaag ben ik nog gelukkig, vanaf morgen weet ik dat de informatie waarschijnlijk niet meer correct is.



Zojuist kreeg ik in mijn mailbox een berichtje dat een oude relatie van mij over 5 dagen jarig is en of ik hem misschien een (digitaal) kaartje wilde sturen. Binnen drie klikken was ik er van verzekerd dat deze relatie in ieder geval op zijn verjaardag even aan mij moet denken. Nu denkt u misschien: wat een mooi CRM-systeem hebben ze bij Alfa, maar dit was niet afkomstig uit ons eigen CRM-systeem, maar van een gratis dienst op Internet met de naam Plaxo.



Begin december maakte ik voor het eerst kennis met Plaxo, van verschillende relaties die ook op LinkedIn actief zijn, kreeg ik uitnodigingen om mij ook aan te sluiten bij Plaxo. Nu had ik net een 200 relaties bij elkaar genetwerkt in LinkedIn en ik had eigenlijk niet zo veel zin om nu weer heel veel tijd in dat Plaxo te stoppen. Toch maar eens een keertje gekeken en wat ik zag, verraste mij zeer positief. In de eerste plaats bleek het mogelijk om al mijn LinkendIn-relaties over te nemen naar Plaxo.









Diegenen die ook al op Plaxo actief waren, werden gelijk aan mij gekoppeld. Iedereen die natuurlijk nog niet op Plaxo bekend was, kreeg een uitnodiging. Belangrijke aanvulling op LinkedIn is dat je ook je adresgegevens met elkaar kan delen. Ditzelfde kan ook met je Contactpersonen uit de mail alsmede met een groot aantal sociale netwerken. Helaas wordt Hyves nog niet ondersteund.












En hierna gebeurt er iets heel grappigs. Plaxo verzamelt namelijk allerlei zaken en presenteert ze in een zogenaamde Pulse. Zodra ik een weblog plaats op Blogger, neemt Plaxo de tekst over en plaatst deze in de Pulse. Hetzelfde doet Plaxo met Twitter en nog veel andere blogsites. Kortom, Plaxo is eigenlijk een grote vergaarbak die in connectie staat met heel veel andere sites. Helaas is het nog niet zover dat de enige plek waar ik nog hoef te kijken Plaxo is.



Maar het allergrootste voordeel van Plaxo is natuurlijk dat iedereen zijn eigen gegevens bijhoudt. Misschien denkt u: ‘Waarom zou iedereen dat doen?’. Omdat we graag met elkaar netwerken, en het altijd zo verschrikkelijk moeilijk is om je netwerk te onderhouden. Plaxo is daar een hulpmiddel bij, zeg maar ‘Super CRM’.


Prettig weekend




Tussendoortje: Jaarrekening SAAI?


Voortaan ga ik de doordeweekse tussendoortjes ook zo noemen. Dit zijn kleine blogjes van dingen die ik zoal tegen het lijf loop, zoals een inspirerende website, een leuke ontmoeting of zomaar iets grappigs. Vandaag de vraag of een jaarrekening saai is. Voor ons als accountant misschien niet, maar voor de gemiddelde leek is dat natuurlijk geen gebruikelijke kost. Toch loop je wel eens een heel leuke jaarrekening tegen het lijf. Vroeger was BSO een voorbeeld van hoe het ook anders kan. Een bekende Amerikaanse graficus Feltron maakt ook een heel fraai vormgegeven jaarrekening. De informatie is wel wat anders dan u gewend bent. Hij verantwoordt bijvoorbeeld hoe vaak hij uit eten is geweest, hoeveel stukken pizza hij heeft gegeten, hoeveel bladzijdes boeken hij heeft gelezen en hoeveel digitale foto's hij heeft gemaakt. Er zit geen accountantsverklaring bij, dus ik weet niet helemaal of deze jaarrekening een getrouw beeld geeft. Maar misschien eens een uitdaging voor u: hoe zou u deze jaarrekening controleren?

De leukste inzending wordt beloond met een heel mooie fles wijn
.

donderdag, januari 24, 2008

Accountancynieuws 2: Muizelen



Ja, mijn jongste zoon muizelt er wat op los op zijn eigen laptop. Meest favoriete website is http://www.spele.nl/ en daarnaast krijgt hij in zijn fantasie ook heel de dag door mails van al zijn vrienden of MSN’t hij even, net als zijn grote broer. Zoals ik al in mijn artikel schreef, zitten we inmiddels privé 16 uur achter de computer of bellen we mobiel. Dat gaat inmiddels denk ik het televisiekijken verdringen en dat doen we natuurlijk door www.uitzendinggemist.nl ook steeds vaker via het internet.


De verleiding is dan misschien wel groot om op de zaak nog even door te gaan waar je de avond daarvoor gebleven bent. Zoals ik reeds in mijn artikel aangaf, vind ik de communicatie rondom de ICT-barometer niet helemaal juist, omdat het persbericht niet rept over de tijd die thuis zakelijk wordt gewerkt. Maar ja, als je de aandacht van de pers wilt, dan moet je een beetje de aandacht trekken door een spannend persbericht. Op het internet werd het persbericht op verschillende discussiesites helemaal verguisd, niet zo verwonderlijk misschien wel allemaal binnen werktijd. Nu wij met ons allen steeds mobieler worden en ook steeds vaker plaatsonafhankelijk werken, moet je als manager natuurlijk wel je mensen kunnen vertrouwen. En in plaats van te sturen op aanwezigheid, veel meer sturen op output. Een heel goed boek op dit gebied is ‘Het nieuwe werken’ van Dick Bijl. Het boek gaat uitgebreid in op de vraagstukken van het nieuwe – lees plaatsonafhankelijke – werken, zowel op de voordelen als de schaduwkanten daarvan. Er zijn natuurlijk altijd mensen die met de verantwoordelijkheid niet om kunnen gaan.


Hetzelfde geldt voor het gebruik van de moderne hulpmiddelen. We willen met z’n allen heel de dag bereikbaar zijn. Mobiele telefoon en Blackberry en als het even kan, nog even op allebei tegelijkertijd. Maar maken wij elkaar dan niet verschrikkelijk gek? Leuk is natuurlijk altijd iemand die je kamer binnen komt wandelen met de vraag ‘Heb je mijn mailtje nog niet gelezen?’. Nee, vertel eens. En waarom heb je die wandeling niet direct gemaakt als het toch zo belangrijk was, dan kan ik namelijk dat mailtje van jou direct afhandelen. Ik ben dus zo af en toe niet bereikbaar en dat is heerlijk, dan kan ik namelijk weer bezig zijn met zaken die er vaak echt toe doen.


Wil je meer grip hebben op je tijd, dan kan ik je de Getting Things Done-methodiek aanbevelen die is ontwikkeld door David Allen. Er is net een nieuwe Nederlandse vertaling uit van zijn boek en in Nederland zijn er ook cursussen te volgen over GTD.
Enkele websites die ik genoemd heb:
http://www.ictbarometer.nl/
http://www.lifehacking.nl/
http://www.imcreative.nl/
http://www.davidco.com/
http://www.meereffect.nl/
Prettig weekend

donderdag, januari 17, 2008

Uurtje factuurtje



Vorige week schreef ik in mijn artikel in Accountancynieuws dat binnen een termijn van drie tot vijf jaar de uurtje-factuurtjemethodiek in de accountancy verlaten zou zijn. Een aantal mensen vroeg mij hier de afgelopen dagen naar. Hoe kan ik nu zoiets beweren; uren factureren, dat is toch gewoon de norm en waardoor moet het dan vervangen worden? Even terug naar de basis; de laatste tijd hoor ik vaak dat de groei van accountantskantoren belemmerd wordt door de schaarste aan goed opgeleide medewerkers. Nu wil ik u niet teleurstellen, maar die schaarste zal blijven bestaan. Op de korte termijn komt die schaarste door het succes van de zakelijke en financiële dienstverlening in Nederland. Anders gezegd: we zijn niet alleen in onze zoektocht naar goed opgeleide mensen, we moeten daarbij concurreren met banken, verzekeraars, automatiseerders, etc. etc. In de afgelopen 2 jaar is de zakelijke en financiële dienstverlening in Nederland gemiddeld gegroeid met 4,5% per jaar. Positief, want de zakelijke en financiële dienstverlening is een van de drijvende krachten achter onze economische groei. Maar de zakelijke en financiële dienstverlening is arbeidsintensief en het is dus niet verwonderlijk dat 70% van de banengroei in de afgelopen twee jaar afkomstig is uit deze sector. Dit heeft nog een ander gevolg: de sector kent het hoogste percentage onvervulbare vacatures. Uiteindelijk zijn we dus slachtoffer van ons eigen succes.

Er valt echter nog iets anders op in de statistieken: de arbeidsproductiviteit in de zakelijke dienstverlening is in de afgelopen tien jaar slechts toegenomen met gemiddeld 0,3%. En het lijkt er sterk op de deze productiviteit de afgelopen twee jaar aan het afnemen is. In plaats van slimmer te werken, gaan we blijkbaar steeds dommer werken.
Denkt u ‘Die Tsang tovert wel leuk met deze cijfertjes’, leest u dan het artikel “Ondergesneeuwde problemen” van Mathijs Bouman in de NRC van zaterdag 12 januari jl.

Als we niet het slachtoffer willen worden van ons eigen succes, dan moeten we het misschien wel anders gaan doen. Zijn onze processen misschien te optimaliseren, kunnen we slimmer samenwerken, zijn zaken nog verder te automatiseren? Kortom, we moeten innoveren. Een van die innovaties zou het verder automatiseren van de financiële en logistieke informatie in Nederland kunnen zijn. Een voorbeeld vindt u in de Accountant van deze maand in het artikel “Boekhouden wordt een koud kunstje” van Nart Wielaard. In dit artikel wordt onder andere gekeken naar het initiatief van Bizner en Reeleezee. Maar ook een ander initiatief wordt aangehaald, dat van het elektronisch factureren. De banken zijn hiermee bezig (notabox), TNT is hier mee bezig (logisch!) en ook een aantal gespecialiseerde bedrijven als Bluem en Billington zijn er mee bezig. We praten dan over het volledig automatiseren van de factuur; van verzending, via betaling naar het inboeken in de financiële administratie. Wat denkt u dat dit aan efficiencyvoordeel voor de BV Nederland oplevert? Ik zie u echter denken en rekenen, dat scheelt aanzienlijk aan omzet in de administratieve dienstverlening. Maar zo moeten en mogen we niet meer denken. De arbeidproductiviteit moet omhoog, want anders wordt India een optie en dan wordt die factuur daar gewoon ingeboekt, onze mensen zijn te duur. Maar die kunnen dan juist weer andere klussen gaan oppakken die moeilijker te automatiseren zijn (lees adviseren). Mijns inziens moet de spiraal doorbroken worden. Maar wie zit op dit ogenblik namens de accountants aan tafel bij deze partijen? U? Uw beroepsvereniging? Wakker worden accountants, voordat dit aan onze neus voorbijgaat.

Tot volgende week.

Sonja Bakker Laptop

Even een tussendoortje. De nieuwe Macbook Air, een wel hele dunne laptop. Apple kiest voor een dunne laptop maar de specs. zijn wel goed te noemen.

Morgen mijn reguliere blog

vrijdag, januari 11, 2008

Accountancynieuws 1: In de ban van innovatie

Het is vrijdag en vandaag ligt Accountancynieuws bij u op de deurmat, met dus – zoals reeds eerder aangekondigd – een aanvulling op mijn artikel: In de ban van Innovatie.Maar het eerste wat mij opviel aan deze Accountancynieuws (de redactieleden hebben het voorrecht om de elektronische versie al op donderdag te ontvangen), is dat Frans Heitling in zijn hoofdredactioneel commentaar Innovatie gelijk als het allergrootste buzzword neerzet. Nou, van je hoofdredacteur moet je het maar hebben :). Ik ben het dus niet eens met Frans; innovatie is geen buzzword maar uiterst noodzakelijk. Even een klein voorbeeldje: vandaag werd de Tata Nano, een Indiase auto voor slechts 2500 dollar, geïntroduceerd. De wereldwijde autopers had er een beetje laatdunkend over gedaan. Het zou een soort Indiase Trabant worden met veel plastic of een variant op de Tuctuc. Maar wat zagen wij vandaag? Een veel op een Chevrolet Matiz lijkende auto, van staal.



Met niet al te veel luxe, maar wat verwacht je voor 2500 euro? Nu begon iedereen gelijk te roepen dat dat ding nooit door de Europese veiligheidsnormen heen zou komen. Helemaal niet nodig, want in de opkomende Oosterse economieën heeft men voorlopig voldoende afzetgebied. Het zal dus ook niet lang duren of het eerste Indiase of Chinese vliegtuig wordt geïntroduceerd en ga zo maar door. En wat in 2007 wel gebleken is, is dat de Indiërs en de Chinezen genoeg geld hebben om bij ons bedrijven op te kopen.
Innovatie is broodnodig, ook in de accountancy. Vandaar dat ik het jaar 2008 heb uitgeroepen tot het jaar van de innovatie. In de Accountancynieuws van vandaag staat ook een aardig artikel over BDO, leest u het eens: dat is nu innovatie! Tijdens een lange autorit vandaag, luisterde ik op mijn Ipod naar wat oude afleveringen van Radio Online. Een van de afleveringen ging over kunstmatige intelligentie. Twee hoogleraren gaven een indicatie van de stand van de techniek en hoe kunstmatige intelligentie gaat zorgen voor een nieuwe ontwikkeling die ook wel Web 3.0 wordt genoemd. Als voorbeeld werd accountantscontrole gegeven. Ze hebben naar aanleiding van de Ahold-zaak onderzoek gedaan en wat blijkt? Een computer kan veel beter controleren dan de mens. Ik ga dit onderzoek natuurlijk voor u opdiepen, want daar willen we beslist het fijne van weten.

Innovatie in 2008; zoals ik in mijn artikel aangeef, hoeft u daarbij dan niet alleen aan de nieuwste Iphone te denken. Ook sociale innovatie is een onderwerp dat ik, gezien het grote gebrek aan mensen, in 2008 bij de kop wil pakken. Voor de liefhebbers van de technologische ontwikkelingen, verwijs ik naar het televisieprogramma ‘In de ban van het ding’. Hieronder een deel van aflevering 3.



Alle afleveringen zijn overigens te vinden op http://www.uitzendinggemist.nl/ en http://www.bright.nl/.
Hieronder nog alle hyperlinks naar websites die in mijn artikel stonden:

http://www.checkmein.nl/ Altijd de beste stoel in het vliegtuig
http://www.innovatieplatform.nl/ Het innovatieplatform
http://www.nederlandwerktslimmer.nl/ Hoe gaat Nederland slimmer werken?

Prettig weekend

maandag, januari 07, 2008

Bye Bye Bill

Bill Gates gaat met pensioen, het grote nieuws van de CES. Kijk naar het filmpje wat hij hierna gaat doen.



De volledige toespraak is ook te zien op www.microsoft.com

welkom 2008


Welkom,

Zoals u ziet hebben we de boel de afgelopen weken wat verbouwd en Accountancyvisie is nu echt Web 2.0 geworden. In plaats van het weer, hebben we rechtsboven nu een klok opgenomen en daaronder de historie van oude weblogs in chronologische volgorde en op basis van zoekwoorden. Daaronder dan weer het laatste nieuws, verzorgd door mijn eigen vertrouwde Accountancynieuws. Onderaan dan nog een verwijzing naar diverse accountancywebsites en innovatieve sites. Tot slot helemaal onderaan een diavoorstelling met alle foto’s van de India en China reis van het afgelopen jaar.

Zoals al eerder aangegeven, is de website 2.0, dus de menubalken rechts klappen in en uit en vaak ziet u bij een link naar een ander website een klein tekstballonnetje. Klikt u daarop, dan ziet u een preview van de onderliggende website. Het is Web 2.0, dus alles is nog een beetje Beta, maar dat lossen we in de komende weken wel op.

In het eerste jaar heb ik in totaal bijna 10.000 bezoekers gehad op mijn weblog. Is dat veel? Niet als je het vergelijkt met grote websites die dit soort aantallen per uur halen, maar het is wel genoeg om ermee door te gaan. Toch gaan er een paar dingen veranderen. Iedere week probeer ik op vrijdag een weblog te publiceren. In de weken dat Accountancynieuws niet verschijnt zal dat een wat uitvoeriger blog zijn. In de weken dat Accountancynieuws wel verschijnt zal het weblog een verdieping zijn op het artikel dat ik geschreven heb voor die aflevering van Accountancynieuws. Denk bijvoorbeeld aan het opnemen van links naar relevante websites, een filmpje over het onderwerp of nog wat aanvullende gedachten. 2008 zal voornamelijk in het teken staan van Innovatie. Het hoe en waarom lezen jullie in het eerste nummer van Accountancynieuws. Is er een keer iets bijzonders, dan zal ik het zeker niet nalaten om dat te vermelden.

Tot vrijdag!

dinsdag, januari 01, 2008

Innovatief 2008

Ik wens iedereen een innovatief 2008!



Kijk naar in de Ban van het Ding, voor de laatste innovatieve snufjes


Partem disputando

Partem disputando

Graece suscipit